Redaksjonelt - Marianne Hafnor Bøe; Jane Haug Skjoldli; Ragnhild Johnsrud Zorgati (DIN)
Dette nummeret av DIN er et festskrift til professor emerita, Anne Stensvold. Flere generasjoner religionsvitere hyller Anne ved å skrive fagfellevurderte tekster og kortere essay som tangerer hennes forskningsinteresser, i tillegg til bokanmeldelser og varme hilsener. Forrest i rekken står Cecilie Endresen, Christian Moe, Erik Bjørnerud og Ingrid Vik. De har vært gjesteredaktører for dette nummeret og samlet bidrag fra Annes kolleger og studenter. Gjesteredaktørene gir en mer detaljert innføring til de ulike bidragene i sin introduksjon, men vi i DIN-redaksjonen vil gjerne understreke variasjonen i tekstene som er skrevet til Annes ære. Her finner vi spenn i tid, med kildemateriale fra antikke innskrifter og dialoger til samtidslitteratur og samtidserier i nye strømmetjenester; spenn i rom, med geografiske nedslagsfelt i blant annet Norge, Tyrkia og Bangladesh; og spenn i tema, fra teoretiske betraktninger om paradigmeskifter i religionsvitenskapen til empiriske undersøkelser av synet på eggdonasjon blant ultraortodokse jøder. Likevel har bidragene en fellesnevner: mange handler om kjønn, og nesten alle kan forstås i lys av temaet religion og politikk. Denne variasjonen og synergien er karakteristisk for Anne Stenvolds akademiske virke – interessert i det meste, utadrettet og innfallsrik og samtidig analytisk avklart og stødig. Vi i DIN-redaksjonen sender våre varmeste hilsener til Anne!