Ağ Günlükleri Teknolojisi İle Geliştirilmiş İşbirlikli Öğrenme Ortamının Ortaokul Öğrencilerinin Akademik Başarıları İle Problem Çözmeye Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerilerine Ve Motivasyon Düzeylerine Etkisi - Agah Tuğrul Korucu; Mustafa Mücahit Gündoğdu (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Webteknolojileri ve uygulamaları hızla gelişim göstermektedir. Buna bağlı olarakhayatımızın her alanında yer etmektedir. Bu alanlardan biri de hiç şüphesizeğitimdir. Web 2.0 teknolojilerinin eğitimde kullanılması ve bu ortamlaraentegre edilmesi büyük önem taşımaktadır. Web 2.0 uygulamaları ile öğrencilereişbirliğine dayalı öğrenme ortamlarında kendi içeriklerini oluşturma, paylaşmave etkileşim imkânı sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Bozkır AtatürkOrtaokulunda 5. Sınıfta öğrenim görmekte olan 63 öğrencinin BilişimTeknolojileri ve Yazılım dersinde Web 2.0 teknolojileri kullanılarak dizaynedilmiş işbirliğine dayalı öğrenme ortamlarının motivasyonlarına, akademik başarılarınave problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerilerine etkisininincelenmesidir. Araştırmada öğrenciler deney ve kontrol grubu olmak üzere ikigruba ayrılmaktadır. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen “AkademikBaşarı Testi” , Kızılkaya ve Aşkar (2010) tarafından geliştirilmiş ” ProblemÇözmeye Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği” , Özerbaş (2003) tarafındangeliştirilmiş “Motivasyon Ölçeği” ve araştırmacı tarafından Web 2.0uygulamasına yönelik görüşlerini öğrenmek için hazırlanmış nitel sorularkullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda deney grubunda bulunan öğrencilerin dahabaşarılı oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerinin motivasyonlarıincelendiğinde de deney grubu lehine bir sonuç elde edilmiştir. Problem çözmeyeyönelik yansıtıcı düşünme becerileri incelendiğinde deney grubunun son testpuanları kontrol grubuna göre yüksek çıkmıştır.