Y Kuşağının Girişimcilik Eğilimlerinin Kişilik Özellikleri Bakımından İncelenmesi: Selçuk Üniversitesi İİBF İşletme Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma - Aykut Bedük; Akın Abul; Zekiye Dalboy (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Y kuşağı kendinden önce gelen diğer kuşaklardan farklılaşarak, internet ve teknolojik gelişim öncesini ve sonrası bilen, girişimciliğe en yatkın olan bir kuşaktır. Bu bağlamda da bu araştırmanın amacı, Selçuk Üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesinde öğrenim gören işletme öğrencilerinin girişimci kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimleri üzerinde etki edip etmediğini ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini Selçuk Üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesinde işletme bölümünde öğrenim gören örgün ve ikinci öğretim öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda anket uygulaması kullanılmış ve ankete 69’u kadın, 64’u erkek olmak üzere toplam da 133 öğrenci katılmıştır. Araştırma için hazırlanan hipotezler SPSS 22 istatistik paket programı ile test edilmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular betimsel istatistikler, korelasyon analizi ve regresyon analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda ise, öğrencilerin girişimci kişilik özellikleri alt boyutlarının risk alma, başarmak ihtiyacı ve belirsizliğe karşı toleransın girişimcilik eğilimleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilirken, yenilik ve kontrol odağı alt boyutlarının istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir.