Affediciliğin Engelleri Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması Üzerine Bir Araştırma - Feridun Kaya; Alaattin Ciminli (Journal of Psychometric Research)
Bu araştırmanın amacı, Affediciliğin Engelleri Ölçeğinin üniversite öğrencileri üzerinde geçerlik ve güvenirliğini belirlemektir. Bu araştırmanın katılımcılarını, 2021 – 2022 eğitim öğretim yılında Atatürk Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinde eğitim gören yaşları 19 ile 41 arasında değişen (Ort= 23.07, ss= 4.67) olan 284 kadın (%65) ve 154 erkek (%35) olmak üzere toplam 438 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Affediciliğin Engelleri Ölçeği, Heartland Affetme Ölçeği ve Affetme Esnekliği Ölçeği kullanılmıştır. Orijinal ölçekte var olan faktör yapısını belirlemek amacıyla doğrulayıcı faktör analizinden faydalanılmıştır. Gerçekleştirilen doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin iki faktörlü yapısı Türk kültürüne mensup bireyler üzerinde doğrulanmıştır. Affediciliğin Engelleri Ölçeği'nin ölçüt temelli geçerliğini değerlendirmek amacıyla, affetme engelleri ve başkalarını affetme ve affetme esneklikleri arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, affetme engelleri (eylemsel) ve başkalarını affetme (r = –0.37, p