ÜRÜN TASARIMININ TÜKETİCİNİN ÜRÜNE YÖNELİK TUTUMLARI ÜZERİNE ETKİSİ: A MARKASI TÜKETİCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - PRODUCT DESIGN OF A CONSUMER ATTITUDES TOWARDS THE EFFECT OF THE PRODUCT: AN APPLICATION ON CONSUMER OF A BRAND - Pınar Bacaksız; N. Figen Ersoy (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselleşen Dünya’dagiderek önem kazanan ürün tasarımı kavramının tüketici açısından ne ölçüdedikkate alındığı, nasıl algılandığı ve özellikle satın alma davranışınıyönlendirmesi açısından, tüketici tutumunu nasıl etkilediğinin belirlenebilmesi,işletmeler açısından büyük önem teşkil etmektedir.   Yapılan bu çalışma,ABC modeli ile tüketici tutumlarının biliş, duygu ve davranış olarak belirlenenüç bileşenini, tasarım kavramının duyusal, bilişsel ve davranışsal tasarımöğeleri ile harmanlayarak, tasarım algısının, tüketici tutumu üzerindeki etkisive tüketici davranışının oluşumundaki hiyerarşik konumunu açıklamayıamaçlamıştır. Çalışmada, A markasının İstanbul ilindeki iki mağazasında bulunanve sistematik tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen 500 kişi ile yapılmıştır.Çalışma sonucu elde edilen veriler, SPSS 13.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir.Veriler, çalışmanın amacına uygun olarak, Frekans Analizi, Ki-Kare Analizi, TekYönlü Anova ve Faktör Analizi ile çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda,A markası tüketicilerinin ürüne yönelik tutumları ve aynı zamanda duyusal,bilişsel ve davranışsal öğe olmak üzere üç tutum bileşeni üzerine, tasarımınetkisi olduğu belirlenmiştir.