Тектоніка як засіб поетизації архітектурних об’єктів - Yuriy Doroshenko; Vladyslav Keliukh (теорія та практика дизайну)
Мета: висвітлення ролі і значення тектоніки як засобу поетизації архітектурних об’єктів та обґрунтування взаємозв’язку фізичної і метафізичної складових архітектури у цьому контексті. А також здійснення ретроспективного аналізу трансформації розуміння поняття «тектоніка» та з’ясування відповідності його класичного трактування реаліям сучасної архітектурної практики у контексті виявлення сучасного стану академічного дискурсу щодо поняття тектоніки та її поетичної складової. Методологія: узагальнення за результатами аналізу існуючих підходів щодо опису та осмислення поняття архітектоніки; аналіз прикладів використання тектонічних властивостей форм в архітектурній практиці; порівняння різних методів прояву тектонічних властивостей конструкцій; аналіз існуючих тенденцій в архітектурній справі з метою окреслення подальшого розвитку теми дослідження. Результати: проаналізовано сутність поняття тектоніки та з’ясовано її роль у формуванні поетики архітектурного твору; проаналізовано низку зразків архітектурних творів на предмет тектонічної виразності; виявлено закономірності в розвитку наукового дискурсу щодо сутнісного наповнення поняття тектоніки; охарактеризовано тенденції та особливості розвитку тектонічної семіотики; обґрунтовано необхідність врахування тектонічного аспекту у архітектурному дизайні. Наукова новизна: виявлено історичну трансформацію сутності архітектоніки; виявлено і схарактеризовано значення архітектоніки в архітектурному дизайні; обґрунтовано необхідність врахування тектонічого аспекту в проєктуванні архітектурних об’єктів; підсумовано нинішній стан професійного дискурсу теми дослідження; проведено аналіз тенденцій та перспектив подальшого розвитку науки архітектоніки; Практична значущість: результати дослідження можуть бути використані у теоретизації поняття тектоніки, подальшій розробці і систематизації досліджень з архітектоніки.