Muhasebe Dersini İlk Kez Alan Öğrencilerin Başarısına Etki Eden Faktörler: Yalova Üniversitesi'nde Bir Uygulama - Cevdet Kızıl; Dilan Danışman; İsmail Çelik; Vedat Akman (İşletme Bilimi Dergisi)
Muhasebe, bir işletmenin kuruluşunda ve sonlanışında yer alan tek işletme fonksiyonudur. Dolayısıyla, günümüzde muhasebe işletme yönetiminin kalbi olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle de muhasebe eğitimine her zamankinden daha fazla önem verilmeye başlanmıştır. Hiç şüphesiz, yakın zamanda gerçekleşen ekonomik krizler ve muhasebe skandalları da bu noktada etkili olmuştur. Muhasebe eğitimi kapsamında, özellikle öğrencilerin aldıkları ilk muhasebe dersleri kritik bir konuma sahiptir. Zira, ilk muhasebe derslerinde öğrenilenler, edinilen temel ve izlenimler, algılar, düşünceler ve tecrübeler öğrencilerin muhasebe alanında gelecek yıllardaki gelişimini şekillendirmektedir. Belirtilen husustan hareketle, bu çalışmada muhasebe dersini ilk kez alan öğrencilerin başarısına etki eden faktörler incelenmiştir. Araştırma, Yalova Üniversitesi'nin İngilizce İşletme, Türkçe İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler ile Hukuk bölümlerinde eğitim gören 150 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 5'li Likert ölçeğiyle tasarlanmış anket metodolojisi uygulanmış, sonuçlar SPSS 13.0 programıyla analiz edilmiştir.