Vegetativna rast in pridelek semideterminantnega paradižnika (Lycopersicon esculentum Mill.) v odvisnosti od načina zastiranja tal - Dean BAN; Blanka SINČIĆ PULIĆ; Milan OPLANIĆ; Josip BOROŠIĆ; Dragan ŽNIDARČIČ (Acta Agriculturae Slovenica)
Cilj raziskave je bil ugotoviti, kako različni načini zastiranja tal vplivajo na vegetativno rast in pridelek semideterminantnega paradižnika na sredozemskem območju Hrvaške. Poljski poskus, ki je bil v dveh vegetacijskih sezonah zasnovan po metodi naključnih blokov v treh ponovitvah, je bil postavljen na družinski kmetiji v Pulju (44° 51' N, 13° 51' E, 12 m n. v.). V obravnavanje so bila vključena gola tla, tla prekrita s črno polietilensko (PE) folijo, in dve rastlinski zastirki (kuštrava grašica - Vicia villosa in inkarnatka - Trifolium incarnatum). Tla, prekrita s črno PE folijo, so v primerjavi z golimi tlemi skrajšala, tla, prekrita z rastlinskimi zastirkami, pa podaljšala število dni, potrebnih za oblikovanje zalistnikov in začetek cvetenja paradižnika. V prvih 15 oz. 30 dneh so rastline paradižnika hitreje rasle na tleh, prekritih s črno PE folijo, kot na tleh z rastlinskimi zastirkami. Prav tako je bil v primerjavi z rastlinskimi zastirkami večji pridelek zgodnjih plodov na tleh, prekritih s črno PE folijo. Način zastiranja pa ni vplival na težo plodov.