МОДЕЛЬ СИСТЕМИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ГЕОГРАФІЇ ДО БЕЗПЕРЕРВНОГО ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ - Volodymyr osachenko (Український педагогічний журнал)
У статті розглядається модель системи підготовки майбутніх учителів географії до безперервного професійного розвитку. Модель містить мету, цілі, завдання, принципи, підходи, педагогічні умови, зміст, форми, методи, засоби, технології, компоненти, критерії і рівні готовності майбутніх учителів географії до безперервного професійного розвитку. Виявлено педагогічні умови системи підготовки майбутніх учителів географії до безперервного професійного розвитку: забезпечення позитивної мотивації майбутніх учителів географії до безперервного професійного розвитку; створення у закладах вищої освіти сприятливого до безперервного професійного розвитку середовища; інноваційне спрямування змісту освіти, форм, методів та засобів навчання на підготовку до безперервного професійного розвитку майбутніх учителів географії; реалізація індивідуальних наукових досліджень здобувачів вищої освіти спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія). Проаналізовано ефективність розробленої та упровадженої в освітній процес закладів вищої освіти України робочу програму навчальної дисципліни «Безперервний професійний розвиток учителя географії». Здійснено підбір методів, форм, засобів і технологій навчання для формування готовності майбутніх учителів географії до безперервного професійного розвитку. Визначено оцінку та контроль результатів навчання у ході реалізації моделі формування готовності майбутніх учителів географії до безперервного професійного розвитку.