Створення структури циклу українських традиційних поховальних обрядів - O. O. Kukharenko; A. V. Kukharenko (Культура України)
Виконано структурно-функціональне дослідження, яке потребує поділу на епізоди циклу поховальних обрядів, що складаються з прологу, підготовки до поховання, похорону вдома, поховання на кладовищі, поминального обіду, а також інших поминальних днів родинного й календарного циклів. Критеріями такого членування є новорівневий, узагальнюючий повтор події, матеріально-духовна метаморфоза персонажів сакральної дії, зміна сакрального хронотопа, принцип постійного оновлення та зміна способу дії. Наступний етап полягає у визначенні кульмінаційних епізодів кожного обряду, у яких відбуваються кардинальні зміни в ставленні до мерця. У результаті дослідження доводиться, що кульмінацією поминального обіду слід вважати споживання куті присутніми учасниками обряду.