Aşırı Turizm (Overtourism) Konusunda Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi: Web of Science Örneği - Melahat Avşar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Dünyada bilinen ve marka olan destinasyonlar her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Aşırı kalabalıktan dolayı bu destinasyonlarda turizmden kaynaklı farklı sorunlar oluşmaktadır. Bu yüzden de aşırı turizm kavramı oldukça fazla gündemde yer almakta ve bu duruma çözüm geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu çalışma ile aşırı turizm konusunda yapılan çalışmaların bibliyometrik analiz ile incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 2024 yılının temmuz ayında Web of Science’da taranan dergilerde yayınlanan 536 tane yayına ulaşılmıştır. Verilerin analizi VOSviewer programı kullanılarak yapılmıştır. 2017 yılında bir tane yayın olduğu, en fazla yayının 2020 yılında (126) ve 2021 yılında (113) olduğu belirlenmiştir. Hugues Seraphin en fazla yayın üreten yazar olarak belirlenmiştir. İspanya (111), İtalya (63) ve İngiltere (55) en fazla yayın yapan ülkeler olmuştur. Yayınların ağırlıklı olarak SSCI (241) ve ESCI (219) endekslerde tarandığı; en çok aşırı turizm (316) anahtar kelimesinin kullanıldığı; aşırı turizm anahtar kelimesini sırasıyla sürdürülebilir turizm (58) ve sürdürülebilirlik (49) anahtar kelimelerinin takip ettiği belirlenmiştir.