Використання сучасних технологій при виробництві капілярних систем забезпечення суцільності палива космічних літальних апаратів - Сергій Давидов; Олег Колесніченко; Анастасія Давидова (Challenges and Issues of Modern Science)
Робота присвячена перспективам використання нових технологій у створенні капілярних систем для забезпечення неперервності подачі палива сітчастого типу космічних апаратів. Тривала робота космічних апаратів у космічному просторі неможлива без періодичного активації рушійних двигунів. Для успішного виконання цієї задачі система паливопостачання космічного апарату повинна забезпечити подачу палива з резервуарів до двигунів без газу в умовах нульової гравітації. Цю функцію виконує система неперервності палива. У роботі приділяється особлива увага капілярному типу таких систем на основі сітчастих фазових роздільників. Цей вибір обумовлений високим рівнем універсальності та поширенням систем такого типу у конструкції сучасних космічних апаратів. Переваги використання сітчастих систем для забезпечення неперервності подачі палива порівняно з іншими схожими системами - необмежений термін використання, сумісність з будь-яким типом палива, легка адаптація до геометричних параметрів паливного резервуара. Але існують деякі властиві недоліки цих систем. Це нерівномірність розмірів клітин елементів сітки, обмеження на мінімальний розмір клітин, низький рівень жорсткості та схильність до забруднення механічними домішками. Робота таких систем погіршується при криогенних паливах. Недоліки можна усунути або значно зменшити, переходячи від традиційних до нових добавочних технологій у виробництві елементів сітки. Використання 3D-друку може забезпечити однаковий розмір клітин та апріорне визначення геометрії їх каналу з необхідним рівнем жорсткості. Мінімальний розмір клітин такого сітчастого елементу залежить від рівня вдосконаленості 3D-принтера. Перехід до добавочних технологій передбачає заміну тканинних сіток перфорованими пластинами. Зроблено висновок, що використання нових технологій у створенні капілярних систем для забезпечення неперервності подачі палива може значно покращити їх технічні характеристики та розширити область застосування.