ПРИЛОГ ИСТРАЖИВАЊУ КУЛТУРНОГ ИМПЕРИЈАЛИЗМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ – СЛУЧАЈ ЗЕМАЉСКОГ МУЗЕЈА - Ања Николић (Srpski Istorijski Časopis)
Рад тежи да укаже на деловање Земаљског музеја у Сарајеву и његову улогу у културној политици Аустро-Угарске у Босни и Хер цеговини. Приказани и анализирани су основни правци истраживања историјско-археолошког одељења Земаљског музеја, као и деловање не колицине запослених који су се показали као кључни у процесу спровођења прокламоване културне мисије унутар Босне и Херцеговине. Деловање кровне културне институције у окупираној Босни и Херцеговини стављено је у контекст империјалног и колонијалног деловања Двојне монархије на тлу Балкана.