Yüksek Yapılarda Çift Cidarlı Cephe Sistemlerinin İç Ortam Konforuna Etkisi - Zeki Solmaz (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Gün geçtikçe kentsel alanlardaki nüfus yoğunluğuna bağlı olarak artan yüksek yapılar, Mardin ve Safranbolu gibi geleneksel mimariye sahip kentlerdeki binalarda yaşayan insanların aksine diğerlerini doğal çevreden koparıp yapay bir çevrenin içinde yaşamaya zorlamaktadır. Yapay bir çevrede vakit geçiren insanlarda ortaya çıkan sağlık sorunlarına çözüm olmak için yüksek yapılarda çevreye duyarlı cephe sistemleri kullanılmaktadır. Çift cidarlı cephe sistemleri de bu sistemlerden biridir. Bu çalışmada, çift cidarlı cephe sistemlerinin yüksek yapılarda iç ortam konforuna etkisi irdelenmiştir. Aynı zamanda bu sistemlerin doğal aydınlatma, doğal havalandırma, ısı yalıtımı ve ses yalıtımı gibi avantajlarının enerji tasarrufuna katkısına değinilmiştir. Buna mukabil çift cidarlı cephe sistemlerinin yüksek yapılarda sebep olduğu alan kaybı, yapıyla sokak arasındaki etkileşimi kesmesi, cam malzemenin yansıtma özelliğinden dolayı çevreye olumsuz etkilerde bulunması ve yüksek yapım maliyetlerine sahip olması gibi dezavantajlarından da bahsedilmiştir. Çalışmanın sonucunda çift cidarlı cephe sistemlerinin kullanıldığı yüksek yapı örnekleri iç ortam konforu açısından incelenip değerlendirmeler yapılmıştır.