Gondolatok a Covid-világjárvány közigazgatási rendszerünkre gyakorolt hatásairól - Evelin Ritó; Balázs Szabó (In Medias Res)
A koronavírus megjelenése és rohamos terjedése teljes mértékben átalakította életünket. Ez az új helyzet jelentős kihívások elé állította a magyar jogrendszert, valamint a társadalmi és gazdasági környezetet is. A jelen tanulmányban a Covid–19-járvány helyi önkormányzatok működésére gyakorolt hatását vizsgáljuk, kiemelten a digitalizáció oldaláról megközelítve. A vizsgálatot indokolja, hogy a globális koronavírus- járvány felgyorsított olyan digitalizációs folyamatokat, amelyek már a vírus megjelenése előtt elindultak – több területen akkora ugrás történt, amekkorát évek alatt sikerült volna elérnünk. Megfigyelhető, hogy a digitalizáció nemcsak az állami szektornak jelent előnyt, hanem a lakosság elvárásainak szempontjából is, hiszen sok esetben a rugalmatlan szolgáltatásokat felválthatják a személyre szabott kezdeményezések. Ezen szempontból vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a járvány pozitív hozadékokat is eredményezett.