Złoże strategiczne – nowe uregulowania w zakresie ochrony złóż kopalin - Maciej Zajaczkowski; Kamila Stawczyk-Kłosowska (Prawne Problemy Górnictwa i Ochrony Środowiska)
W artykule przedstawiono problematykę ochrony złóż kopalin oraz nowe rozwiązanie, jakim jest możliwość nadawania złożom lub ich częściom statusu złoża strategicznego. Możliwość ta została wprowadzona ustawą z dnia 16 czerwca 2023 r. o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze oraz niektórych innych ustaw, która obowiązuje od 28 października 2023 r. Omówiono dwa główne kryteria, jakie powinno spełniać złoże kopaliny, oraz procedurę wydawania decyzji o uznaniu złoża kopaliny lub jego części za złoże strategiczne przez ministra właściwego do spraw środowiska. Przeanalizowano też skutki wydania owej decyzji, która z założenia ma zwiększyć ochronę prawną takiego złoża. Ochrona ta składa się z sześciu istotnych elementów, również opisanych w artykule.