اثر پوشش نانو کریستال سلولز باکتریایی- ژلاتین ماهی حاوی اسانس دارچین بر خواص مکانیکی میوه شلیل رقم ردگلد طی دوره نگهداری - جواد طریقی; محمد طهماسبی; مهساسادات رضوی (علوم و فنون بسته بندی)
از آنجا که میوه شلیل به علت داشتن آب زیاد و سرعت تنفس بالا بسیار فسادپذیر است و نگهداری این میوه در انبارها مشکل است، در این تحقیق اثر نانو پوشش خوراکی بر پایه نانوکریستال سلولز باکتریایی- ژلاتین ماهی/ اسانس دارچین (BCNCs-FGelA/CEO) حاوی       غلظتهای مختلف اسانس (۱۲۰۰، ۱۸۰۰، و µL/L ۲۴۰۰) بر خواص مکانیکی شلیل مورد بررسی قرار گرفت. خواص مکانیکی میوه شلیل شامل نیرو و انرژی گسیختگی، تغییر شکل در نقطه گسیختگی و همچنین مدول الاستیسیته ظاهری در طول دوره نگهداری سرد در دمای ºC ۱ ± ۴،  به مدت 60 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که به طور کلی پوششها قادر بودند فرآیند تغییرات خصوصیات مکانیکی شلیل را به تأخیر انداخته و همچنین افزایش غلظت اسانس تأثیر معنیداری بر قابلیت محافطتی پوشش داشت. در پایان ۶۰ روز نگهداری، کمترین مقدار نیرو و انرژی گسیختگی و بیشترین تغییر شکل در نقطه گسیختگی و مدول الاستیسیته ظاهری در     نمونههای شاهد (بهترتیب برابر با N67/14، mJ50، mm82/6 و MPa18/0) مشاهده شد؛ در مقابل، بیشترین مقدار نیرو و انرژی گسیختگی و کمترین تغییر شکل در نقطه گسیختگی و مدول الاستیسیته ظاهری مربوط به نمونههای پوشش داده شده با پوشش حاوی ۲۴۰۰ میکرو لیتر بر لیتر اسانس (به ترتیب برابر با N33/40، mJ98/120، mm56/5 و MPa62/0) بود. نتایج حاصل نشان داد که این پوشش به علت کارایی بسیار مناسب در کاهش تغییرات بافت شلیل و افزایش ماندگاری آن و همچنین به دلیل سهولت سنتز و کارایی آن پتانسیل تجاری شدن توسط صنعت را دارد و می‌توان بهعنوان یک محصول زیست سازگار بهمنظور افزایش قابلیت نگهداری پس از برداشت شلیل  از آن استفاده کرد.