Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracının Geçerlik ve Güvenirliğinin Güncellenmesi - Atilla Cavkaytar; Avşar Ardıç; Veysel Aksoy (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Yetersizliği olan bireylerin ailelerinin gereksinimlerinin karşılanması son derece önemlidir. Ailenin gereksinimlerinin belirlenmesi ve bu gereksinimlerin giderilmesi için gerekli hizmetlerin planlanması ya da var olan hizmetlerin geliştirilmesi, hem yetersizliği olan çocukların gelişimine yardımcı olacak hem de hizmetler için ayrılan kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Bu çalışma, Türkiye'ye uyarlaması Sucuoğlu (1995) tarafından yapılmış olan Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracı'nın (Family Need Survey) değişen koşullar altında geçerlik ve güvenirliğinin yeniden değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracı (AGBA) MEB Eğitim Uygulama Okulları'nda eğitim alan, orta ve ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan çocukların ailelerine uygulanmıştır. AGBA'nın geçerliğinin değerlendirilmesinde açımlayıcı faktör analizi kullanılırken aracın güvenirliği test-tekrar test ve iç tutarlılık temelinde incelenmiştir. AGBA'nın 29 madde ile geçerli ve güvenilir bir araç olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır