PRAVA I PRIVILEGIJE GRADA SENJA NA PRIJELAZU 18. STOLJEĆA. PITANJE DVOJNE UPRAVE GRADA - MARTA HUSIĆ (Senjski Zbornik)
Tema ovog rada jest prikaz statusa grada Senja na prijelazu 18. stoljeća. Naime, Senj je krajem 17. stoljeća u okviru društveno-političkih okolnosti suočen sa pitanjem gubitka stoljetnih prava osiguranih statutom, najvišim pravilnikom autonomne zajednice. Prijelaznim razdobljem nakon izmjene vojne uloge u onu trgovačku, status grada postao je dvojni. Urbani kontekst grada u tom je razdoblju pod snažnim utjecajem države, odnosno Habsburške Monarhije i njezinih vojnih krugova. Upravo zbog trgovačke djelatnosti Senja, pitanje prava i privilegija koje se dotiču trgovine, ali i civilne uprave, postali su prvoklasno pitanje dviju sukobljenih uprava.