Yrkesmuligheter og sosial mobilitet for kvinner i Hamar rundt 1900: Metodologi og funn - Kelsey Marleen Mol (Heimen)
Et understudert område innen forskning på kvinners yrkesliv i Norge er hvordan individuelle forutsetninger kunne påvirke yrkesvalg. Det inkluderer forskning på sosialt påvirkede yrkesmuligheter og muligheter for sosialt opp- og nedrykk (sosial mobilitet). Denne artikkelen diskuterer først en metodologi for å studere kvinners yrkesmuligheter og sosiale mobilitet med sosial bakgrunn tatt i betraktning. Deretter presenteres noen konkrete funn angående dette for ugifte kvinner mellom 15 og 30 år i Hamar i 1891 og i 1910. Et fokus i artikkelen er på utviklingstrekk mellom 1891 og 1910, og disse ses i lys av markedsøkonomiens vekst og endringer i kvinners rettigheter for øvrig. Med utgangspunkt i det metodologiske rammeverket og tross metodeutfordringer er resultatet tydelig: Kvinner med ulik sosial bakgrunn hadde ulike yrkesmuligheter. I både 1891 og 1910 fant det sted betydelig sosial selvrekruttering, en del sosialt nedrykk og kun litt sosialt opprykk. Langt ifra alle kvinner tjente umiddelbart på utvidelse av sine rettigheter innen utdanning og selvstendig næringsdrift. Innen 1910 kunne flere kvinner «unnslippe» nedrykk, i stor grad på grunn av veksten i funksjonærsektoren.