PRAVNA ANALIZA NAJNOVIJIH USTAVNIH AMANDMANA U RUSKOJ FEDERACIJI - Milos Stanic (Srpska Politička Misao)
U Ruskoj Federaciji je tokom jula meseca ove godine na referendumu usvojen niz ustavnih amandmana. Imajući u vidu činjenicu da je Rusija jedna od najznačajnijih država sveta javlja se naučna i društvena potreba za njihovim proučavanjem. Stoga su predmet istraživanja usvojeni amandmani, sa ciljem da se, pre svega, upotrebom normativnog i u manjoj meri uporednopravnog metoda odgovori na dva pitanja. Prvo, u čemu se, nakon njih, ogleda izmena ustavne građevine u Rusiji? Drugo, šta bi mogla da bude intencija ustavotvorca? Odgovor na prvo pitanje je jednostavan. Nakon ovih amandmana, jasno je, dodatno je ojačan, u ustavnopravnom smislu, položaj predsednika. Odgovor na drugo pitanje ne može da bude određen, s obzirom na ustavnu istoriju i ustavnu praksu ove zemlje. Bez obzira na to što se smatra da su ustavne izmene činjene po meri sadašnjeg predsednika, autor smatra da se one, pre svega, čine za nekog budućeg lidera, koji će u Rusiji morati da bude pronađen nakon Vladimira Putina.