Vpliv medvrstne razdalje pri pridelavi krompirja (Solanum tuberosum L.) na količino tržnega pridelka - Rajko BERNIK; Tone GODEŠA; Boštjan FERENČAK; Filip VUČAJNK (Acta Agriculturae Slovenica)
V poskusu smo primerjali vpliv medvrstne razdalje (66 cm, 75 cm in 90 cm) na pridelek krompirja (Solanum tuberosum L.). V poskus so bile vključene sorte Agria, Bright in Carlingford. Ugotovili smo, da je bil največji skupni pridelek pri medvrstni razdalji (MVR) 66 cm, nekoliko manjši pri 75 cm in najmanjši pridelek pri MVR 90 cm. Največ tržnega krompirja je imela sorta Agria pri MVR 66 in 75 cm, sledi sorta Bright pri vseh MVR (največ pri MVR 90 cm, nato pri MVR 75 cm in MVR 66 cm), najmanjši odstotek tržnih gomoljev pa je imela sorta Carlingford. Razlike niso bile statistično značilne. Zelenih gomoljev je bilo najmanj pri MVR 90 cm, nekoliko več pri MVR 75 cm in največ pri razdalji 66 cm. Pri ugotavljanju pojava rjave pegavosti, drugotne rasti, pokanja gomoljev ter vrednosti suhe snovi in škrobnih enot smo ugotovili, da MVR ne vpliva na te lastnosti, saj so te lastnosti odvisne predvsem od sorte.