Postępowanie zapobiegawcze w prawie gdańskim - Tadeusz Maciejewski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Podstawy prawne. Stulecia XVI i XVII bywają w ekonomice europejskiej nazywane epoką handlu bałtyckiego. W okresie tym ukształtowała się dominująca rola Gdańska jako głównego ośrodka rynku regionalnego i krajowego. Współzależności różnych czynników gospodarczych przyczyniły się do ukształtowania w mieście typowych zjawisk charakterystycznych dla dużych centrów handlowych. Należały do nich m.in. rozwój systemu wekslowo-kredytowego, rozpowszechnienie spółek, wydatny wzrost konkurencji, odczuwalny wzrost zamożności itp. Na podłożu nowych stosunków i potrzeb gospodarczych, pod wpływem wcześniejszego ustawodawstwa w miastach hanzeatyckich, zaczęły się rozwijać w Gdańsku, począwszy od końca XVI w., specjalne typy postępowań zapobiegawczych, mających na celu ochronę roszczeń wierzyciela przed sprzecznymi z prawem działaniami dłużników.