„Gabija" - Leonas Gudaitis (Literatūra (Vilnius))
"Gabija" - był to almanach literatury litewskiej, wydany w Krakowie w r. 1907.W powyższym artykule wyjaśniona jest geneza „Gabiji", oceniona treść ideowo-artystyczna, oraz przedstawiona rola wydawnictwa w dalszym procesie rozwojowym litewskiej literatury i myśli estetycznej.