Viespea defoliatoare Tomostethus nigritus (Fabricius) (Hymenoptera: Tenthredinidae) – o nouă provocare pentru frasinul comun (Fraxinus excelsior L.) - Constantin Ciornei; Daniela Lupaștean; Emilian Pricop (Bucovina Forestieră)
Viespea neagră a frasinului, Tomostethus nigritus (Fabricius, 1804), este cunoscută în România încă de la începutul secolului trecut, însă fără a fi documentate până în prezent atacuri puternice asupra frasinului. Începând cu anul 2022, primele gradații ale acestei specii au fost observate în estul țării, în județele Vaslui și Iași, în pădurile de foioase cu frasin. Lipsa informațiilor detaliate despre biologia, ecologia și metodele de control al acestei specii evidențiază necesitatea unor cercetări aprofundate. Studiul de față a avut ca obiectiv analiza caracteristicilor biologice și ecologice ale viespii negre a frasinului în arboretele infestate, precum și evaluarea impactului asupra pădurilor afectate. Cercetările au inclus: monitorizarea stadiilor de diapauză din sol; urmărirea zborului adulților cu ajutorul capcanelor adezive colorate; corelarea densității larvare cu nivelul defolierii și identificarea speciilor de parazitoizi care afectează stadiile aflate în sol. Observațiile s-au realizat în șase păduri de foioase cu frasin. Metodologia a inclus colectarea de insecte adulte pentru identificarea speciei, sondaje la sol pentru analiza stadiilor de diapauză, evaluarea defolierii pe ramuri de probă și amplasarea de inele de clei pentru determinarea densității larvare. Rezultatele indică faptul că populațiile de T. nigritus sunt în progradație, ceea ce reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea pădurilor afectate. Defolierile s-au intensificat în perioada de studiu, fiind mai severe la arborii mari, cu coroane bine dezvoltate, situați la lizieră. S-a observat o preferință a adulților pentru capcanele de culoare galbenă, sugerând posibilitatea extinderii utilizării acestora în programele de monitorizare. De asemenea, prezența speciilor parazitoide  ale stadiilor aflate în diapauză în sol indică  potențialul controlului natural în reglarea populațiilor dăunătorului. Având în vedere starea de declin în care se află frasinul la nivel național, lucrarea subliniază necesitatea continuării cercetărilor privind biologia, ecologia și metodele de control ale acestui dăunător, în scopul fundamentării deciziilor privind protecția pădurilor afectate.