L’expansió de nous cultius per les hortes valencianes (segles XIII-XIX) - Tomàs Peris-Albentosa (Estudis d'Història Agraria)
L’article sintetitza la cronologia, la geografia i altres característiques dels processos d’introducció i expansió de noves collites com ara el cànem, la canyamel, l’arròs, la morera, el taronger o l’ampli repertori de plantes arribades d’Amèrica: dacsa, fesols, pebrot, tomaca, cacauet, patata, etc. Més enllà de la imprescindible panoràmica descriptiva, insisteixo a esbrinar quina fou l’actitud mantinguda pels diversos sectors socials implicats, així com els objectius agrícoles, econòmics o socials perseguits en cada cas. Atesa l’hegemonia aclaparadora de les petites explotacions camperoles (constituïdes tant sobre terres pròpies com amb parcel·les arrendades) resulta obvi el paper clau protagonitzat pels pagesos a l’hora d’impulsar noves collites, ja que havien d’encaixar amb estratègies reproductives consolidades, basades a aplicar abundant mà d’obra familiar a unes rotacions de cultius ben intensives i cada vegada més obertes a participar de les oportunitats que oferia el mercat.