Lise öğrencilerinin temel psikolojik ihtiyaçları ile beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi - İzel Şirin; Çisem Ünlü (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin temel psikolojik ihtiyaçları ile beden eğitimi dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Araştırmanın evreni Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı genel müdürlüklerine (Ortaöğretim Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Genel Müdürlüğü, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü) bağlı Çorum ili Alaca ilçesinde bulunan liselerde öğrenim gören 1343 öğrenciyi kapsamaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 1088 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak ‘Kişisel Bilgi Formu, ‘Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği’ ve ‘Beden Eğitiminde Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği’ kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler T-Testi ve Anova analizi Pearson korelasyon basit ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgularda cinsiyete göre temel psikolojik ihtiyaçlar, özerklik, yeterlilik boyutu ve beden eğitimi dersi tutumu arasında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Temel psikolojik ihtiyaçlar ile beden eğitimi dersine yönelik tutum arasında, pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır. Temel psikolojik ihtiyaçlarının, beden eğitimi dersine yönelik tutumları regresyon modelinin anlamlı olduğu görülmektedir. Sonuç olarak; temel psikolojik ihtiyaçlar ile beden eğitimi dersine yönelik tutum açısından, temel psikolojik ihtiyaçlar düzeyi arttıkça beden eğitimi dersine yönelik tutum düzeyi de artış göstermektedir.