HR-ІНЖИНІРИНГ У КОНТЕКСТІ ЕКОНОМІКИ ЗНАНЬ ТА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ - Катерина Астаф'єва; Ольга Бондарчук; Ганна Нікульнікова (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена висвітленню HR-інжинірингу у контексті економічних знань та інноваційного розвитку. Встановлено, що HR-інжиніринг у контексті економіки знань передбачає: капіталізацію знань, розвиток інтелектуальних активів та управління інноваційним навчання. При розгляді HR-інжиніринг у контексті інноваційного розвитку враховується: формування інноваційної культури (інноваційного менталітету), підтримка творчої діяльності та спроможність адаптації до змін. Формування інноваційної культури проводиться шляхом: колаборації, експериментування, відкритого спілкування. Підтримка творчої діяльності забезпечується тренінгами та коучингом. Спроможність адаптації до змін формується за умови впровадження HR-технологій, здатності проводити аналіз великого масиву даних та автоматизації процесів управління персоналом.