Araç Cüzdanı: Motorlu Araçların Teknik Servis ve Bakım Kayıtlarının Blokzinciri Üzerinde Yönetilmesi - Zafer Ayaz; Mevlüt Uysal; Mustafa Tanrıverdi; Mutlu Tahsin Üstündağ (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Günlük hayatta edindiğimiz tecrübeler bize özellikle ikinci el motorlu araç satışlarında, araçların geçmişteki teknik servis ve bakım kayıtları gibi bilgilere erişim noktasında sorun yaşandığını göstermiştir. Yaşanan bu zorluk çeşitli mağduriyetlere neden olmaktadır. Blokzinciri, özellikleri ve sunduğu fırsatlar sayesinde karşılaşılan bu sorunun üstesinden gelmek için uygun bir teknoloji olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmada her bir araç için özel blokzinciri ağı içerisinde bir hesap tanımlanması ve araç bakım servislerinin, parça sağlayıcıların ve sigorta şirketlerinin de katılımcı olarak bu ağa eklenmesi yöntemine dayanan bir çözüm önerilmektedir. Sunulan çözümde servis noktalarındaki uygulamalar sayesinde araçlara ait bakım, parça değişimi, tamirat gibi işlemlere ilişkin kayıtların blokzinciri hesabına kaydedilmesi ve bu bilgilerin blokzinciri ağında dağıtık, şeffaf ve değiştirilemez olarak saklanması planlanmıştır. Sunulan çözüm sayesinde servis noktalarının ve müşterilerin araçların geçmiş dönemlerdeki servis kayıtlarına şeffaf ve güvenli bir şekilde erişimi sağlanabilecektir.