Barnehagelærarars refleksjonar over høgtlesing med fleirspråklege barn - Randi Høyland (Nordisk Barnehageforskning)
Høgtlesing i barnehagen kan ha fleire pedagogiske formål, som å stimulere til abstrakt tenking eller språkutvikling, å gi barn erfaring med meiningsfylt interaksjon og vere kjelde til estetiske opplevingar. Hensikta med denne studien var å få kunnskap om korleis norske barnehagelærarar grunngir eigne høgtlesingspraksisar i ein fleirspråkleg kontekst gjennom å reflektere over videoobservasjonar frå eigne lesehendingar. Datamaterialet i denne studien var videostimulerte intervju med tre barnehagelærarar, som tok utgangspunkt i videoobservasjonar der barnehagelærarane las to digitale bildebøker kvar for ei gruppe barn med fleirspråkleg bakgrunn. Analysen viste at barnehagelærarane la særleg merke til organiseringa av lesehendingane og reflekterte over korleis bildeboklesing kunne føre til inkludering og deltaking i fellesskap. Lesepraksisane blei grunngitt med eit ønske om å gi barna forståing av innhaldet i bildebøkene, men barnehagelærarane argumenterte også for at barna fekk estetiske opplevingar og språkstimulering. Refleksjonane over lesehendinganes fleirspråklege kontekst innebar evaluering av ferdigheitene og den norskspråklege kompetansen til barna som grunngiving for forenklingar av innhaldet i bildebøkene. Denne høgtlesingsundersøkinga kan bidra til auka forståing av kva barnehagelærarar legg merke til ved eigen lesepraksis, og korleis dei grunngir denne lesepraksisen. Bevisstgjering og artikulering av taus kunnskap kan vere eit grep for å vidareutvikle barnehagelærarars profesjonelle fleirspråklege lesepraksisar.