TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ENERJİ TÜKETİMİNİN KARBON EMİSYONU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Murat Çetin; Özge Yüksel (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın temel amacı, 1960-2014 dönemindeTürkiye ekonomisinde Çevresel Kuznets Eğrisi (ÇKE) hipotezibağlamında enerji tüketiminin karbon emisyonuüzerindeki etkisini ampirik olarak araştırmaktır. Literatüre bağlı olarak ekonomikbüyüme, ticariaçıklık ve finansal gelişme diğer bağımsız değişkenler olarak ampirik modellereilave edilmektedir. Ng-Perron ve PP testleri kullanılarak değişkenlerindurağanlık analizi gerçekleştirilmektedir. Değişkenler arasındaki eşbütünleşmeninvarlığı Johansen-Juselius ve Phillips-Ouliaris testleri yardımıyla analiz edilmektedir.Uzun dönem parametreleri ise Genelleştirilmiş Momentler Metodu (GMM) ve DinamikOLS (DOLS) tahmincileri ile tahmin edilmektedir. Ampirik sonuçlar, değişkenlerinbirinci farkında durağan ve eşbütünleşik olduğunu ortaya koymaktadır. ÇKE hipotezininvarlığı Türkiye ekonomisi için desteklenmektedir. Ampirik sonuçlar aynı zamandaenerji tüketiminin karbon emisyonunu artırdığınıgöstermektedir. Çalışma, Türkiye ekonomisi için önemli politika çıkarımları sunabilmektedir.