Srpski demografi o demografiji - Mirjana Rašević (Stanovništvo)
Rad se bazira na prikupljenim mišljenjima vodećih demografa u Srbiji na četiri značajne teme. To su razvoj, stanje i budućnost demografije, uspešnost istraživača u ovoj naučnoj disciplini, poboljšanje časopisa Stanovništvo, kao i najvažniji populacioni izazov našeg društva i dometi populacione politike. Izabran je kvalitativan intervju kao instrument za prikupljanje podataka. To je metod koji se retko koristi u demografiji, mada je u široj upotrebi u antropologiji, sociologiji, psihologiji i ekonomiji poslednjih decenija. U istraživanje su bili uključeni istraživači koji bazično, prema osnovnim studijama, pripadaju različitim naukama, bave se različitim temama u demografiji i predstavnici su institucija u okviru kojih se izučavaju populacioni procesi ili onih zaduženih prevashodno da prenose studentima znanja iz demografije. Mada eksperti iz nauke o stanovništvu, ispitanici pripadaju različitim generacijama. U analizi dobijenih stavova pokušano je da se, s jedne strane, stekne celovita slika o izabranim temama za istraživanje, a sa druge strane da se prikaže spektar različitih opservacija. Istovremeno su diskutovani dobijeni odgovori naših demografa i upoređivani sa jasno izraženim stavovima poznatih demografa objavljenim u svetskim časopisima na slične teme ili sa nalazima internet-ankete među članovima Međunarodne unije za proučavanje stanovništva iz 2009. godine.