ХАРАКТЕРИСТИКА МАРКЕТИНГОВИХ СТРАТЕГІЙ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ БІЗНЕС-СТРУКТУР В ВОЄННИЙ ТА ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД - Ольга Мних; Арсен Старецький (Економіка та суспільство)
У статті розглядається вплив воєнних конфліктів на діяльність підприємств та необхідність адаптації маркетингових стратегій до нових умов. В умовах війни бізнес-структури змушені оперативно реагувати на зміни в попиті, порушення ланцюгів постачання та зміну споживчої поведінки. Автор акцентує увагу на важливості цифровізації комунікацій, що дозволяє підтримувати зв'язок з клієнтами та партнерами через онлайн-платформи, мобільні додатки та соціальні мережі. Також підкреслюється роль соціально відповідального маркетингу, що дозволяє зберегти лояльність споживачів в умовах кризи. Важливою стратегією є орієнтація на локальне виробництво та розвиток партнерських зв'язків для стабільності бізнесу. У повоєнний період акцент робиться на інноваціях, залученні інвестицій та оптимізації бізнес-процесів для забезпечення сталого зростання та розвитку. Підприємства повинні не лише адаптуватися до нових економічних умов, а й активно працювати над зміцненням бренду, залученням нових клієнтів та розширенням ринків.