Obilježja zrele vjere - Ivan Šarčević (Bogoslovska Smotra)
Od svih životnih dobi najteže je pastorizirati odrasle, posebno muškarce. Na njih se ne može toliko izvanjski utjecati nagovorom ili prisilom, pogotovo ne afektivnom socijalizacijom, kao na djecu i mlade. U prosjeku gledano, najmanje u crkvu dolaze odrasli, nositelji života, obiteljski i društveno najaktivniji od svih generacija, među njima naročito muškarci. Neke oznake njihove vjere su: vjersko neznanje i samovoljno kreiranje vjere čak do praznovjerja; uslijed radnog aktivizma odbacivanje ili odugovlačenje susreta sa sobom, s drugima i s Bogom; raskorak između vjere i profesije, vjere i društvenog života, socijalnog angažmana koji bi bio motiviran vjerom. Neki odrasli, ali ne i zreli, pribjegavaju grupnim odgovorima, tj. tradicionalizmu, fundamentalizmu, laičkom klerikalizmu i integrizmu. Pastoral odraslih podrazumijevao bi dva smjera, jedan više sistematičan, drugi okazionalan, prigodni – oba s težištima na razumijevanju Božje riječi, odgovornom obiteljskom životu i aktivnom životu u društvu i Crkvi. U svakom slučaju, vrijedilo bi iznova odgajati za osobnu i odgovornu, zahvalnu i opuštenu, poučljivu i skromnu vjeru koja se potvrđuje u ljubavi i političkoj ljubavi.