ФІСКАЛЬНА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ЯК ФАКТОР ПОДОЛАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ДИСБАЛАНСІВ В ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД - Ольга Гриценко; Валерій Халавчук (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню та практичному аналізу фіскальної децентралізації як ефективного інструменту подолання соціально-економічних дисбалансів в умовах післявоєнного відновлення України. Проблематика фіскальної децентралізації в контексті подолання соціально-економічних дисбалансів набула особливого значення у зв’язку з трансформаційними процесами в Україні, спричиненими війною та потребою відновлення. Сучасна наукова література акцентує увагу на ролі децентралізованої фінансової політики у зміцненні стійкості територіальних громад та вирівнюванні регіонального розвитку. Розглянуто динаміку зайнятості, податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та місцевих бюджетів у 2021–2024 роках. Визначено, що фіскальна децентралізація посилює роль місцевих громад у стимулюванні економічної активності, водночас потребуючи механізмів горизонтального вирівнювання. Акцентовано на необхідності державної підтримки регіонів з низькою фінансовою спроможністю для запобігання загостренню регіональної нерівності.