ЧОЛОВІЧА МОДА В КОНТЕКСТІ ЕКОСТІЙКИХ ПРАКТИК СПОЖИВАННЯ ДИЗАЙН-ПРОДУКТУ (ПРОЄКТНИЙ ДОСВІД) - Vladyslava Hurdina; Tetiana Yermakova; Maryna Tokar (теорія та практика дизайну)
Анотація. Сучасна чоловіча мода являє собою унікальну галузь дизайнерської творчості та є не менш популярною, ніж жіноча. Але поки що слабко представлена в науковій літературі та потребує більш докладного дослідження. Мета. Ця стаття націлена на визначення сучасних методів у галузі екологічного дизайну, що можуть застосовуватися і у дизайні чоловічого одягу, а також дослідження взаємодії між чоловічими модними трендами та концепціями екологічного дизайну. У статті проаналізовано наукову літературу стосовно екологічного дизайну загалом та екодизайну одягу зокрема. Методологія. Методом класифікації простежено основні виклики та методи екологічного дизайну одягу та їх актуальність саме в чоловічій моді. Методом візуального порівняння проаналізовано модні тенденції чоловічого одягу на весну 2024 року та виявлено ті, які можуть бути використані у еко-орієнтованих дизайн-практиках. За допомогою методу експерименту було проведено проєктний досвід роботи зі студентами в рамках екологічного дизайну чоловічого одягу, орієнтуючись на модні тренди, та висвітлено у статті. Результати. У статті було встановлено, що дизайн чоловічого екологічного одягу апелює до тих самих методів, що і жіночий, таких як: апсайклінг, ресайклінг, використання натуральних матеріалів, екологічна пропаганда та ін. Проте в дизайні та виробництві чоловічого одягу, показах колекцій на тижнях моди екологічні підходи трапляються набагато рідше, ніж у жіночому. Наукова новизна. Тема екологічного дизайну чоловічого одягу є наразі менш розвинута, ніж жіночого. Це стосується як дизайнерських практик, так і наукових досліджень. У статті було окреслено модні тенденції, в рамках яких буде доречним використання методів екологічного дизайну. Практична значимість. Результати дослідження та принципи екологічного дизайну можуть бути впроваджені у проєктні завдання студентів. Важливо виховувати екологічну свідомість у майбутніх дизайнерів одягу.