Niğde ve Karaman İllerinde Çiftçilerin Tarımsal Kredi Kullanım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi - Ali Berk (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu çalışma ile Niğde ve Karaman illerindeki çiftçilerin tarımsal kredi kullanım kararlarını etkileyen faktörler analiz edilmiştir. Araştırma verileri, 67 çiftçiden yüz yüze anket yöntemi ile elde edilerek, Probit yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen araştırma sonuçlarına göre, araştırma bölgesinde kredi kullanımı üzerine çiftçilerin eğitim düzeyi, hane genişliği ve ikamet durumu değişkenleri negatif, traktör varlığı değişkeni ise pozitif yönde etkilemektedir. Elde edilen modelin uyum iyiliği hakkında bilgi veren R2 değeri 0,209 olup, Akaike bilgi kriteri ise 1,321 olarak hesaplanmıştır. Bölgede krediye erişimde uygun koşullarda kredi kullanımında düzenlemelere ihtiyaç olduğu ve bu konuda yapılacak düzenlemelerin bölgedeki tarımsal üretimin devamlılığında katkı sağlayacağı açıktır.