ВПЛИВ ЗГОДОВУВАННЯ ДОБАВКИ ЗООФІТОПЛАНКТОНУ НА ОБМІН РЕЧОВИН І ВІДТВОРНІ ПОКАЗНИКИ ОВЕЦЬ ПОРОДИ ЛАКОН - Т. М. Приліпко; Є. І. Дулкай (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Продуктивні якості овець залежать від породності, годівлі й утримання, віку тварини, місяця лактації, кількості ягнят, яких вигодовує вівцематка. Вирішення цієї проблеми можливе лише за умови розведення та утримання тварин. Своєю чергою головною ланкою утримання тварин є їх повноцінна годівля. На сьогодні загальний рівень годівлі низький, а її повноцінність не відповідає вимогам. Важливим резервом поповнення потреби у високобілкових кормах, кормовому протеїні та біологічно активних речовинах у наш час можуть бути флора й фауна водоймищ. Вивчали показники відтворних властивостей вівцематок та обміну речовин за умови включення в раціон комбікорму з вмістом у його складі протеїново-мінеральної добавки з аквакультури річки Дністер. Дослідження ґрунтується на проведенні науково-господарського досліду на вівцематках молочно-м’ясної породи лакон за місяць до парування та дає змогу стверджувати, що згодовування протеїново-мінеральної добавки з аквакультури в раціонах вівцематок дослідних груп сприяло заплідненості маток під час першого осіменіння. Результати досліджень вказують на те, що жива маса маток у різні періоди досліду змінювалася. Встановлено, що за період підготовки до осіменіння жива маса маток контрольної групи збільшилася на 3,11 кг, а першої та другої дослідних груп – на 3,67 кг і 3,94 кг відповідно, що більше за контрольну групу тварин на 18% (Р<0,05) і 26,6% (Р<0,01). Унаслідок дослідження встановлено, що жива маса маток контрольної групи за період лактації зменшилася на 9,0 кг, або 11,79%; маса маток першої дослідної групи – на 7,27 кг, або 8,9%; маса маток другої дослідної групи – на 5,5 кг, або 7,57%; маса маток третьої дослідної групи – на 8,24 кг, або 11,5%. Встановлено можливість і доцільність введення в комбікорми вівцематок породи лакон 3–12% протеїново-мінеральної добавки з аквакультури річки Дністер замість ячменю. За комплексною оцінкою найвища ефективність спостережена за доз ПМДА в комбікормі маток у межах 7% за масою комбікорму.