STRATEJİK MALİYET VE KAR PLANLAMA ARACI OLARAK HEDEF MALİYET YÖNETİMİ TARGET COST MANAGEMENT - Ali Alagöz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Karakteristik olarak incelendiğinde; bir maliyet muhasebesi sistemi değil, bir maliyet yönetimi sistemi olan Hedef Maliyet Yönetimi-HMY, stratejik bir maliyet yönetimi sistemi olarak stratejik maliyet fiyat ve stratejik kar planlamayla ilgilidir. Stratejik maliyet yönetiminin bir aracıolan ve temel fikri tüm işletme fonksiyonlarının pazara dayalıolarak yerine getirilmesi ile maliyet planlama ve maliyet düşürme düşüncesine dayanan bir sistem olan HMY, yönetim muhasebesi ve işletmenin diğer birimleri arasındaki etkileşimi dikkate almaktadır. Bu çerçevede uzun vadeli kar planlamasıamaçlarıdoğrultusunda sürekli olarak maliyet düşürülmesi hedeflenmektedir. Maliyetlerin düşürülmesi ise işletmelere rekabet avantajısağlamaktadır. HMY’nin her şeyden önce bir kar yönetim tekniği olduğu ifade edilirken, uygulanmasındaki amaç, gelecekte üretilecek ürünler ile işletmenin uzun dönemde kar planlamasında tanımlanmışkar’ın elde edilmesini sağlamaktır.