Silaj Makinalannm Performans Karakteristiklerinin Belirlenmesi - Metin Güner; Ali Kafadar (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araştı rman ı n amac ı ikisi tamburlu ve ikisi çarpma,' tip olmak üzere 4 adet silaj makinesinin güç tüketimi, alan-ürün enerji tüketimi, alan-ürün i ş başar ı s ı , yak ı t tüketimi, k ı yma boyu a ğı rl ı k da ğı l ı mı , teorik, aritmetik ve geometrik k ı yma boyu uzunluklari gibi performans karakteristiklerinin belirlenmesidir. Silaj metaryali olarak m ı s ı r, has ı l ve yonca al ı nm ışt ı r. Tamburlu tip silej makinelerinin birisi direkt f ı rlatmal ı , diğ eri iletim fanl ı d ı r. Direkt f ı rlatmal ı tamburlu silaj makinesi yaln ı zca mı s ı r hasad ı nda kullanil ı rken, iletim farı i ı silaj makinesi yonca ve has ı l hasad ı nda da kullan ı lmışt ı r. Çarpma!' tip silaj makinelerinin birisi 16 b ı çakl ı olup direkt f ı rlatmal ı d ı r. Di ğ eri 32 b ı çağ a sahiptir ve iletim fanl ı d ı r. Her iki çarpma!' silaj makinesi yonca ve has ı l hasad ı nda kullan ı lm ışt ı r. Tamburlu tip silaj makinalar ı n. ele ald ığı mı zda, mı sı r bitkisinde her iki makinenin performans karakteristikleri aras ı nda önemli farkl ı l ı klar ı n olmad ığ'i görülmüştür. M ı sı r, yonca ve has ı l ı n her birisinin hasad ı nda kullan ı lan iletim fani ı silaj makinesi ortalama en büyük güç tüketimini ve ortalama en büyük alan enerji tüketimini, ortalama en yüksek ürün i ş başar ı sı n ı ve en düş ük saatlik yak ı t tüketimini, 40 mm'den küçük k ı yma boyu a ğı rl ı k dağı l ı mı n ı n en büyük yüzde oran ı ile en küçük aritmetik ve geometrik ortalama uzunluk de ğerlerini m ı s ı r bitkisinde vermiştir. Çarpma,' tip silaj makineler ı kendi aralar ı nda değ erlenclirildiklerinde, iletim fanl ı çarpma!' tip silaj makinesinin hem yonca ve hem de has ı l hasad ı nda k ı yma boyu, alan-ürün enerji tüketimi, alan-ürün i ş başar ı s ı yönünden daha olumlu sonuçlar verdi ği bulunmuştur.