مقایسه عملکرد نظام سلامت کشورهای منتخب به‌منظور ارائه الگوی مناسب برای مدیریت کنترل خدمات سلامت در ایران - زینب صدیقی صومعه کوچک; کامران حاجی نبی; لیلا نظری منش; انیسه نیکروان (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: بومی‌سازی تجربه کشورهای منتخب، منجر به تقویت حاکمیت نظام سلامت کشور خواهد شد که زمینه را برای اهداف پایدار نظام سلامت فراهم می‌کند. این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد نظام سلامت کشورهای موفق به‌منظور ارائه الگوی مناسب برای عملکرد نظام سلامت ایران انجام شد.مواد و روشها: روش پژوهش در این مطالعه از نوع توصیفی، تطبیقی و موردی بود. گردآوری داده‌ها بر اساس روش جستجوی کتابخانه‌ای انجام شد. بدین منظور از کلیدواژه‌های فارسی مرتبط با حاکمیت نظام سلامت و معادل انگلیسی آنها استفاده شد. مقالات به‌روز در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر داخلی و خارجی مورد استفاده قرار گرفت.یافتهها: یافته‌ها نشان داد از حیث ساختار سلامت، کشورهای ایران و چین وزارت بهداشت دارند که مسئولیت نظام سلامت را به‌عهده دارد. در ساختار نظام سلامت ایران و ترکیه، کنترل و اعتبارسنجی به‌صورت مستمر می‌باشد و رفع موانع در این کشورها براساس کنترل مبتنی بر شواهد است که بر این اساس پاسخگویی اجتماعی صورت می‌گیرد. مسئولیت‌های وزارت بهداشت در ایران بسیار زیاد است. بررسی شاخص‌های کنترل به‌صورت کمی و کیفی نشان می‌دهد که تمامی کشورها به‌منظور ارتقای کیفیت و اثربخشی خدمات به فناوری اطلاعات توجه ویژه‌ای دارندنتیجه‌گیری: نظام سلامت ایران با معضلاتی مواجه است از این‌رو رفع موانع براساس پاسخگویی اجتماعی و توجه به فناوری اطلاعات و همچنین کاهش تعداد مسئولیت‌های وزارت بهداشت می‌تواند در ارتقای کیفیت و اثربخشی خدمات مؤثر باشد.