GÜÇLÜ VE BÜYÜK TÜRKİYE İÇİN ÜRETİM, İSTİHDAM VE İŞSİZLİK POLİTİKALARI - Aykut Bedük (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Ülkemizin yaşadığı sorunları aşması, Türk ekonomisinin uluslararası arenada rekabet gücüne kavuşması ve Türkiye’nin hızlı kalkınma sürecine geçebilmesi üretim ve istihdam politikalarının sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına bağlıdır. Ülkemizde peş peşe yaşanan ekonomik durgunluk ve krizler, reel sektörün üretim ve istihdam sağlama gücüne darbe vurmuştur. Bunun sonucunda kayıtlı sektörün rekabet gücü azalmakta, işsizlik artmakta bir taraftan da kayıt dışı sektör bu çerçevede geniş ölçüde Türk ekonomisinde yer bulmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de üretim ve istihdam yapısı üzerinde durularak, işsizlik sorunu en son verilere dayanılarak tablolarla incelenmiş, ulusal istihdam politikasında olması gereken unsurlar üzerinde durularak, AB’de ki işsizlik politikaları incelenmiş, sonuç kısmında da çeşitli önerilerde bulunulmuştur.