Geleneksel Türk Sanatlarının İlköğretim Görsel Sanatlar Eğitimi Dersinde Uygulanması: “Ebru” Örneği - A. Dilek Kıratlı (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Geleneksel sanatlarımızın gelecek kuşaklara aktarılması, görsel kültürümüzün devamlılığınısağlamasıbakımından önem taşımaktadır. Bu nedenle bu tür çalışmalara görsel sanatlar eğitimi programlarında yer verilmesi gerekmektedir. Yapılan çalışmada, geleneksel sanatlarımızdan biri olan ebru ele alınmıştır. Eski kitapların kapaklarında ve yan kağıtlarında rastladığımız ebru, yoğunlaştırılmışsu üzerine toprak ve toz boyalarla resim yapma sanatıdır. Ebru bütün Osmanlısanatlarında olduğu gibi usta-çırak yöntemi ile öğrenilen ve sanatçının iradesi dışında birçok değişkenden etkilenen bir sanattır. Bazıkaynaklar ebrunun, yüz suyu anlamına gelen "ab-ıru" sözcüğünden, bazıkaynaklar ise Orta Asya dillerinden Çağatayca´da hareli görünüm, damarlıkumaşya da kağıt anlamına gelen "ebre"den geldiğini söylese de en yaygın kanı, kelimenin kökeninin Farsça; bulutumsu, bulut gibi anlamına gelen "ebri" den gelmekte olduğudur. Çalışmada, geleneksel Türk süsleme sanatlarından olan ebruyu ilköğretim öğrencilerine tanıtmak, gelenekselve estetik değerleri koruyarak farklıgünlük objelerde kullanılmasınısağlayarak görsel kültürümüze ilişkin farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden “yarıyapılandırılmışgörüşme” yöntemi kullanılmıştır. Çocuklarla çalışma sonrasıyapılan görüşmede, çalışmaya ilişkin yorumlarında hemen hepsi ebruyu bildiklerini ancak daha önce hiç yapmadıklarınıifade etmişlerdir. Çocukların tümü ebruyu çok severek, oyun gibi eğlenerek yaptıklarınıve suyun üzerindeki renk geçişlerinin çok şaşırtıcıolduğunu belirtmişler ve çalışmayıanlam ve amacına uygun bir biçimde gerçekleştirmişlerdir.