Sigmund Freud és Otto Weininger „vitája” az antiszemitizmus és a lélektan megítéléséről - Rita Varga (Elpis)
Eszmetörténeti szempontból indokoltnak tűnhet Freud és Weininger nézeteinek összevetése. Weininger egyetlen életében megjelent művében kísérletet tett a kortárs pszichológia filozófiai indíttatású meghaladására, egy önálló karakterológia kifejlesztésére. Bár a munka több szempontból is vitatta a pszichoanalízis téziseit és jelentőségét, annak egyes elképzeléseit mégis felhasználta az új koncepció kidolgozása során. Röviden bemutatnám a két bécsi szerző „vitájának” hátteréül szolgáló plágium-botrányt; megpróbálnám rekonstruálni az egyes elméletalkotók véleménykülönbségei mögött rejlő összetett struktúrát. Kísérletet tennék arra, hogy a nézeteltérés egyik legfőbb okát a zsidóság megítélésében mutassam ki. A tanulmányban ezért a két gondolkodó antiszemitizmusra vonatkozó nézetkülönbségének filozófiai konklúzióit is megvizsgálnám.