ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONU OLAN TİP 2 DİABETES MELLİTUS HASTALARINDA SİSTEMİK İMMÜN-İNFLAMASYON İNDEKSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Nuri Çakır; Işıl Çakır (Ankem Dergisi)
Üriner sistem enfeksiyonları diyabetik hastalarda sıklıkla görülmekte ve anormal böbrek fonksiyonlarına neden olabilmektedir. İnflamasyon ve immün yanıt bu hastalığın patofizyolojisinde rol oynamaktadır. Diyabette enfeksiyonu ve inflamasyonu tetikleyen birçok mekanizma aydınlatılmıştır. Ancak yeni bir inflamasyon belirteci olan sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) ile idrar kültürü pozitif olan diyabetik hastalar arasındaki ilişki henüz değerlendirilmemiştir. Çalışmamızda SII ve tip 2 diyabetes mellitus (T2DM) ile kültür pozitif üriner enfeksiyonlar (ÜSE) arasındaki tahmini ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya ÜSE olan 48 diyabetik hasta ve ÜSE olmayan 42 diyabetik hasta dahil edildi. Tam kan sayımı parametreleri ve hsCRP düzeyleri kaydedildi ve SII hesaplandı. Yüksek duyarlı C-reaktif protein (hsCRP) ve SII, ÜSE olan DM'de ÜSE olmayan DM'ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (her ikisi için p<0.01). İlaveten SII, hasta grubunda hsCRP ile istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif korelasyon gösterdi (p=0.001). Ardından, "receiver operating characteristic" (ROC) eğrisi analizi yapıldı ve SII'nin %63 duyarlılık ve %78 özgüllük ile 746.25'lik bir kesim seviyesi kullanarak T2DM grubunda ÜSE varlığını tahmin ettiği gösterildi. Bu çalışmada, ÜSE'li T2DM hastalarında ÜSE varlığının tahmin edilmesi için SII'nin kullanımı değerlendirilmiş ve değerli bir enfeksiyon ve inflamasyon biyobelirteci olan hsCRP ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonuşlarımıza göre T2DM hastalarında yüksek SII kabulünün ÜSE saptamada faydalı olabileceği düşünülmüştür.