Všečnost cvetnih barv pri ljudeh - Nikolaja KARAVANJA (Acta Agriculturae Slovenica)
V raziskavi smo ugotavljali všečnost cvetnih barv na primeru cvetnih barv pri vrtnicah. V anketni študiji je sodelovalo 77 oseb, različnih starosti, poklicev in obeh spolov. Preizkušali smo všečnost 12 različnih barv oziroma odtenkov , ki so bile anketirancem prikazane z 12 barvnimi fotografijami posameznih, različnih sort, večinoma hibridnih čajevk. Vsak udeleženec je oblikoval svojo rang lestvico všečnosti, izračun povprečnih rangov je omogočil izdelavo lestvice splošne všečnosti. Anketirancem najbolj ugaja rdeča cvetna barva oziroma njen škrlatni in temno karminasti odtenek, sledi oranžna in nato bela. Rumena barva je približno v sredini rang lestvice, med manj všečne so uvrščene rožnato cvetne sorte in med najmanj lila modre. Ločena obdelava podatkov glede na spol anketirancev je pokazala razlike v preferencah barv. Ženske so nekoliko manj naklonjene rdečim barvam, pogosteje se odločajo za rožnate ali lila modre tone cvetov, moški pa so mnogo bolj naklonjeni rdečim cvetovom, kar se sklada z rezultati raziskav različnih avtorjev o barvah na splošno.