Realizacija postrojenja za detekciju i izdvajanje metala na transportnoj traci na dopremi uglja u TE „Kostolac“ - Željko V. Despotović; Dejan Đokić; Boris Ilić; Dragan Milisavljević (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U radu je prikazana realizacija tehničkog rešenja postrojenja za detekciju i izdvajanje metalnih delova na transportnoj traci broj 5 (UZ-5) na dopremi uglja sa površinskog kopa „Drmno“ (TE „Kostolac“). Osnovni elementi postrojenja su metal detektor i elektromagnetni separator. Svaki od ovih elemenata je montiran na robusnu mehaničku konstrukciju i poseduje sopstveni energetski orman i pripadajući upravljački sistem. Rad metal detektora i elektromagnetnog separatora je u tesnoj povezanosti i njihova realizacija je prilagođena tehničkim uslovima i zahtevima sistema za dopremu uglja. Elektromagnetni separator čine snažni elektromagnet 200Vdc/16kW i pripadajući kružni transporter pogonjen trofaznim asinhronim motorom snage 5,5kW. Napajanje elektromagneta je ostvareno putem trofaznog diodnog ispravljača izlaznog napona 200Vdc i maksimalne izlazne struje 100A. U radu su takođe opisani i problemi koji su se javili tokom puštanja u rad i u toku eksploatacije, kao i tehnička rešenja za njihovo prevazilaženje. Na kraju su dati prikazi i snimci pojedinih elemenata realizovanog postrojenja.