KÜÇÜK ÖLÇEKLİ TURİZM İŞLETMELERİNDE İŞLETME PERFORMANSI: AKÇAKOCA’DA BİR ARAŞTIRMA - Atilla Akbaba (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, küçük ölçekli turizm işletmelerinin peformans ölçütleri hakkında bilgi elde etmektir. Küçük ölçekli turizm işletmelerinin performanslarını inceleyen alan araştırmasına dayalı çalışmaların yetersiz olduğu dikkate alınarak, Amaç Kuramı çerçevesinde tasarlanan bu çalışma söz konusu alandaki bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında 87 küçük ölçekli turizm işletmesinin performansları incelenmiştir. Çalışmada küçük ölçekli turizm işletmelerinin işletme performanslarının incelenmesinde kullanılabilecek ölçütleri içeren bir anket formu geliştirilmiştir. Dahası, bu anket içerisinde yer alan ölçütlerin nasıl bir ilişki içerisinde oldukları yapılan alan araştırmasıyla irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlar performans ölçütlerinden nesnel finansal ölçütler ile diğer ölçütler arasında uyumsuzluk olduğunu göstermektedir.