A szeretet fogalma Jánosnál és Spinozánál. Gondolatok egy egyszerre univerzális és szinguláris idea lehetőségéről - György Czétány (Elpis)
A tanulmány tétje az, hogy vajon a szeretet-fogalom szolgálhat-e egy olyan gondolat alapjául, amely szükségképpen csak egyszerre gondolható el univerzális és szinguláris ideaként, azaz olyan ideaként, amely úgy válhat egyetemes módon közössé, hogy az egyedi épp e közössé válásban érvényesülhet egyediségében. A tanulmányban e gondolat megközelítésének két útját igyekszem felmutatni: a hit és az értelem útját. Az első részben azt a kérdést teszem fel, hogy tekinthető-e a krisztusi agapé a zóé értelmében vett élet feltétlen immanens alapjának. Ennek érdekében János evangéliumának és első levelének tüzetesebb vizsgálatát tűzöm ki célul. A második részben a spinozai amor Dei intellectualis értelmét igyekszem kibontani az Etika ötödik könyve alapján, megkülönböztetve azt a szeretetnek a harmadik könyvben tárgyalt fogalmától. Végül a harmadik részben a jánosi és a spinozai szeretet-fogalmat hasonlítom össze, mindkét esetben kiemelve a szeretetnek a közösség gondolatához való kapcsolódását.