Poziom życia ludności świata – stan i tendencje w świetle Raportu UNDP 2013 - Jan Górecki (Wieś i Rolnictwo)
Od dwudziestu lat, wśród wielu badań i analiz porównawczych prowadzonych w skali globalnej, na uwagę zasługują badania poziomu życia ludności. Najbardziej rozległe i kompleksowe badania w tym zakresie prowadzi United Nation Development Program (UNDP), których wyniki są corocznie publikowane w formie raportu Human Development Report (HDR).